Hvorfor er Savasana den viktigste øvelsen?

21. mars 2022
Tid til restorative yoga

Lurer du noen gang på om Savasana (eller corpse pose som den heter på engelsk), er bortkastet tid? Det å bare ligge på yogamatten i 5-10 minutter på slutten av klassen. Når man er ny til yoga kan det kanskje føles slik, men Savasana er alltid den viktigste øvelsen vi gjør, og den eneste vi ikke bør hoppe over! Her kan du lese mer om hvorfor!

Savasana, den siste avspennigsdelen i yoga klassen, ber oss om å være fysisk helt rolig, og også om at hodet vårt skal være helt rolig. På engelsk kaller man det ´concious relaxation`. Det mentale er kanskje den mest utfordrende delen her. Det er jo naturlig at tankene våre konstant surrer rundt i hodet. Men etterhvert, kanskje finner vi også mental indre ro her, når kroppen blir vant til å slappe av med å ligge helt i ro på yogamatten. Uten å gjøre noe, og der vi forsøker å bare observere tankene som naturlig kommer og går, uten at vi knytter oss til noe av det som kommer opp. Letter sagt en gjort, faktisk! Det er derfor det sies at Savasana er den mest utfordrende øvelsen i yoga, selv om vi sjelden ser på det slik.

Men en av grunnene til at Savasana er den viktigste øvelsen, er at det vi har gjort i den fysiske praksisen vår, får lov til å synke litt dypere inn i kropp og sjel. Det balanserer også energien vår, og nervesystemet får muligheten til å roe ned. Vi trenger balanse mellom det å gjøre, og det å bare være. Både i yoga praksisen og i hverdagen. Ta alltid 5-10 minutter i Savasana etter hver praksis, til du føler at du får energien tilbake igjen. Tradisjonelt i Ashtanga Yoga sies det at hvis man ikke tar Savasana, eller hvis den er for kort (at kroppen trenger mer tid i Savasana til å få energien tilbake), så ender man opp med å føle seg sliten, sur og gretten!

Dyp indre ro er en av mange goder en regelmessig yoga praksis gir oss. Og når vi gir vekten av kroppen vår til gulvet i Savasana, hjelper det oss til å gi slipp på alt vi holder fast på. Både fysisk, mentalt og emosjonelt. Slik at den indre stillheten og det at vi har muligheten til å finne kontakt med og lære å akseptere oss selv, får muligheten til å komme frem dypt innenfra. Og i en hverdag, der det ofte er bra å si at vi har det travelt (jeg gjør det hele tiden selv!), så er det ofte slik at vi forbinder det å være effektive og produktive med vår egenverdi. Vi lever i en verden der det å ha det travelt og mye å gjøre er bra! Så det er veldig vanlig at vi har litt vanskelig for å ikke gjøre noe, eller føle at vi kaster bort tid med å bare ligge på gulvet i 10 minutter i Savasana. Hvis du er en av de som synes Savasana ikke er så viktig i yoga praksisen, så prøv å tenk på at Savasana gir deg noe; god energi og indre ro, istedet for at det tar av tiden din:)

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!