En guide til Bandha

12. november 2020

Du har sikkert vært på yoga time og hørt ordet ´bandha`, særlig hvis du har vært på en Ashtanga time. Bandha kan oversettes til ´lås´, nærmest lås-posisjoner, eller små muskelsammentrekninger om du vil, i kroppen. Med bruk av bandha i yoga praksisen finner man mer styrke og stabilitet, de hjelper til å beskytte kroppen, og de kontrollerer også energien i kroppen.

4 Bandha og hvor finner vi de?

Det er 3 ulike bandha vi bruker i yogapraksisen, men ikke alle øvelsene bruker alle samtidig. Over tid når kroppen er godt vant til å bruke disse muskelsammentrekningene, kommer de automatisk. Se for deg små muskelsammentrekninger som ikke stenger helt igjen, men heller fungerer på den måten at de kontrollerer energien på en trygg og effektiv måte i yoga praksisen. Dette hjelper til å åpne opp energi kanalene (nadi´s på sanskrit) i kroppen, som vi har hele 72 000! av, og frigjør energi i kroppen.

  • Mula Bandha: Dette er rotlåsen, der man stenger alle åpninger i underlivet, anus og urnirør. Det gjør at energien ikke forsvinner ned og ut av kroppen, men istedet løftes opp. Naturlig vil Prana i nedre del av magen heller gå ned og ut av kroppen. Mula Bandha hjelper for eksempel med ulike løft vi gjør i yoga praksisen, se for deg løftet i Uplutihi, den aller siste avsluttende stillingen i Ashtanga yoga.
  • Uddiyana Bandha: Detter er å trekke navelen lett inn mot ryggen, samtidig som muskelen i mellomgulvet trekkes litt inn og opp mot brystkassa. Uddiyana Bandha hjelper til å løfte energien opp i kroppen. Det vil si den løfter Prana, livskraften, opp. Denne låsen er kanskje den som er lettest å få kontakt med, og den hjelper til med hvis vi for eksempel hopper (eller flyter) i solhilsen.
  • Jalandhara Bandha: Dette er nakkelåsen, og den utføres ved å trekke haka litt inn mot brystbeinet. Da forsvinner ikke energien opp og ut av kroppen, men heller regulerer regulerer energien som går til hjertet, nakken og hodet. Denne låsen brukes bare i noen øvelser, der haka naturlig går mot brystbeinet og nakken forlenges, som for eksempel Dandasana eller Salamba Sarvangasana (skulderstående).
  • Maha Bandha: dette er alle tre låsene over aktivert samtidig. Teorien er da at energien sirkulerer rundt i kroppen, forsvinner ikke ut av kroppen, og dette hjelper til å frigjøre mer energi i kroppen.

Magien med bruk av Bandha

Med bruk av Bandha, disse magiske låsene, i yoga, finner vi mer flyt i yogapraksisen. Vi balanserer det å bruke styrke kontrollert, men samtidig føle oss lett og rolig, selv i stillinger som kan være utfordrende. Energien (Prana) og pust kontrolleres på en mer effektiv måte, samtidig som vi også beskytter kroppen mot potensielle skader. Jeg vil egentlig si at pust og Bandha jobber sammen, når Bandha er aktivert løfter vi pusten, og derfor også Prana (livskraften) opp. Det er verdt å merke seg at man ikke praktiserer Bandha ved graviditet.

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!