Hvorfor gjør vi solhilsen?

23. mars 2021
5 tips til å komme i gang med yoga

Solhilsen, eller Surya Namaskar som det heter på sanskrit, er oppvarmingen i Ashtanga yoga. Historisk sett i yoga filosofien er det en gammel tradisjon der man bøyer seg i respekt for solen. Solen er den som gir lys og energi til alt på jorden. Enten du elsker flyten i solhilsen, eller du ikke har rukket å bli så glad i den ennå, så finner du her flere gode grunner til å praktisere solhilsen.

Solhilsen er pust & bevegelse i harmoni

I solhilsen har hver pust en bevegelse. Du skaper harmoni og flyt gjennom solhilsen når du lar bevegelsen følge pusten. Er du ny til yoga kan solhilsen kanskje føles litt utfordrende, eller at det går litt fort. Men etterhvert som du finner bedre kontakt med pusten i praksisen din, blir det lettere.

Solhilsen er en egen praksis i seg selv

Solhilsen er nesten en egen praksis i seg selv. Den inkluderer mye av det vi finner i andre yoga øvelser; både fremoverbøyninger, bakoverbøy og inversjoner (stillinger der hodet er lavere enn hjertet). Det er derfor en egen godt balansert praksis i seg selv. Har du prøvd å ta en kort hjemmepraksis med bare solhilsen? Det er en kjempefin måte å starte dagen på, og gir en god dose energi.

Solhilsen forbereder hode & kroppen til din yoga praksis

Når vi gjør flere solhilsen etter hverandre bygger vi varme fra innsiden. Og solhilsen med Ujjayi pust varmer vi kroppen fra innsiden, og da våkner også Agni (vår digestive fire).

Siden kroppen blir god og varm til vår videre yoga praksis, vil det si at det er tryggere, og føles bedre for kroppen å gå dypere inn i øvelsene vi gjør etter noen runder med solhilsen.

Surya namaskara A

Under finner du en video med solhilsen A og den tradisjonelle tellingen på sanskrit.

Surya namaskar B

Under finner du en video med solhilsen B og den tradisjonelle tellingen på sanskrit.

Modifikasjoner

Hvis du er ganske ny til yoga, kan Chaturanga være utfordrende. Det samme gjelder hvis du har skader. En fin modifikasjon er å sette knærne ned i matta, for så å senke brystet ned. Da kan du gi degn selv tid til å bygge styrke til å praktisere chaturanga. Du finner en egen blogg post om chaturanga teknikk her.

Hvis det er for mye å hoppe frem og tilbake på matten, så er det helt ok å gå istedet. Husk at du praktiserer helt på ditt eget nivå, og følger din egen pust. Jeg har praktisert i mange år, og jeg går ofte i solhilsen istedet for å hoppe, siden jeg ofte ikke føler meg varm nok i kroppen til å starte praksisen med å hoppe frem og tilbake på matten.

Ønsker deg god praksis, og husk at det viktigste er at du finner flyten med din egen pust gjennom solhilsen!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!