Yoga er for alle – 7 yogamyter vi ikke skal tro på!

9. mars 2022
Yoga er for alle - 7 yogamyter vi ikke skal tro på!

Jeg tror det finnes en yoga for alle. Og når man er ny kan det være fint å prøve ulike klasser og kurs, for å se hva som passer best for deg. Og hvilken type yoga du føler gir deg mest. Generelt i denne bloggen skriver jeg mye om Ashtanga Yoga, men jeg liker også helt rolig yoga. Noen ganger trenger man også balanse mellom en fysisk aktiv form for yoga, og en som er mye roligere. Hvis du er ny til yoga, så har du kanskje noen ideer om hva yoga er, men alt vi har hørt, eller tror om yoga, er ikke nødvendigvis alltid riktig. I denne bloggen de-mystifiserer vi mange vanlige yogamyter!

1. Du må være fleksibel for å gjøre yoga

Dette er kanskje en av de vanligste tankene om yoga, men det er så feil. Du kommer til yoga slik du er. Du må ikke klare å nå ned til tærne, det er viktigere det du lærer på veien dit. Instagram bilder kan også gi et veldig feil innrykk av yoga. Men den fysiske yoga praksisen er bevegelse i harmoni med pusten. Og i Ashtanga Yoga er pusten den aller viktigste delen av praksisen. Yoga handler mer om å lære å akseptere deg selv, enn at det bare blir en til arena der vi skal oppnå noe. Den fysiske yoga praksisen er også bare en del av Patajali´s 8-limbs of yoga!

2. Yoga er for rolig, det er ikke en ´work-out´

Her kan du velge. Det finnes helt passive rolige yoga former som Restorative Yoga (les mer her) og Yin yoga. Men du kan få både en ´work-out´og en ´work-in´med en mer fysisk yoga praksis. Ashtanga Yoga er en praksis der vi jobber med å finne balanse mellom styrke og bevegelighet i kroppen. Og du får følelsen av at du har brukt hele kroppen, sammen med den indre roen fra praksisen. Egentlig så er det slik at den fysiske yoga praksisen vi gjør, den gjør vi for det mentale.

3. Yoga er bare for damer

Hvis du har vært på yoga klasser eller kurs, så ser du kanskje at det ofte er mer damer enn menn i klassen. Men, tradisjonelt sett, så var ikke yoga for damer. Langt tilbake i tid var det kun for menn. Men, når det er sagt, så er det så fint å se at flere menn finner veien til yoga! Med vår travle hverdag trenger vi alle yoga.

4. Eldre kan ikke gjøre yoga

Igjen, så er dette så feil. Det finnes en yoga for alle, og man kan begynne med yoga uansett alder. Jeg har hatt 80-åringer fast på mine Ashtanga timer! Mange yoga studio tilbyr også senior klasser, og veldig mange yoga øvelser kan modifiseres og tilpasses yogis med mindre bevegelighet.

5. Når du mestrer avanserte øvelser, er du bedre i yoga

Igjen, yoga handler ikke om å prestere, men å akseptere. Akseptere at du er der du er, og at du gjør det beste med det energi nivået du har i dag. Det handler om tilstedeværelse med pusten, og har du noen gang tenkt på at ´less is more´? Noen dager er slike, det er viktig å lytte til kroppen. Det er også viktig å praktisere på ditt nivå, som kanskje kan bety å ta en mildere versjon av en øvelse, slik at du får mest mulig ut av praksisen. Det er også så lett å sammenligne med det de andre gjør rundt oss, men seg synes en fin påminnelse er at ´comparison is the thief of Joy`.

6. Yoga tar mye tid

Kanskje er det vanskelig å finne tid til å dra fysisk på en yogaklasse som er satt til 60 eller 90 minutter. Men her kan vi også komme tilbake til: ´less is more´. Selv om du kan finne tid til bare 15 minutter hjemme på yogamatteen, så har det en positiv effekt. Og hva om det var 15 minutter flere dager i uken? Både kroppen og hodet vil takke deg. En kort yoga praksis er alltid bedre enn ingen yoga praksis!

7. Yoga gjør deg automatisk glad og fornøyd

Ja, det stemmer at yoga kan hjelpe deg til å føle deg bedre, glad, roligere og i en dypere kontakt med deg selv. Yoga er derfor et fantastisk praksis som kan hjelpe oss til å leve livet bedre. Men, på veien dit så er det ikke så uvanlig at vi kanskje går gjennom perioder der yoga praksisen kan gjøre at du føler deg emosjonell, eller at mørke ting kommer opp, etter som praksisen tar deg gjennom mentale og emosjonelle blokkeringer, men husk at det er alltid lys på den andre siden. Yoga er en praksis som skaper forandringer, gode forandringer! Forvent både oppturer og nedturer fra yoga. Men det er også slik livet er, og yoga kan hjelpe oss til å takle og leve hverdagen bedre!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!