Vi har behov for yoga i vår moderne livsstil!

25. oktober 2022
vi trenger yoga i vår moderne livsstil

Vi kommer alle til yoga av ulike grunner. Kanskje er det for den fysiske delen, at det er en form for trening. Eller kanskje fordi vi har rygg problemer, eller opplever mye stress, og derfor ser etter noe som kan hjelpe oss til å føle oss bedre. Hvis du har praktisert en stund, så vet du at det er noe mer til yoga enn bare de fysiske øvelsene (asana). Her skal vi dykke litt dypere inn i den spirituelle siden ved yoga. Vi er alle litt mer enn bare kroppen og hodet, og selv om den spirituelle delen er personlig, så er den også universiell, noe som alle har.

Yoga er en transformerende praksis for hode, kropp & sjel

Når du ruller ut yogamatten jobber du gjennom en series med øvelser i harmoni med pusten. Kontakten med pusten er viktig, siden den binder hodet og kroppen sammen. Det er ikke så uvanlig at vi har veldig lite kontakt med vår egen fysiske kropp, men gjennom yoga praksisen jobber vi med øvelser som kan utfordre oss både fysisk og mentalt.

Noen øvelser kan være veldig utfordrende, mens andre øvelser føles lett tilgjengelig der vi kan slappe mer av. Kanskje er de også komfortable, eller at de blir det etterhvert. Dette hjelper oss til å nesten som en ´side-effekt´ å jobbe gjennom emosjonelt stress som sitter i kroppen, og mentale utfordringer som krever fokus, konsentrasjon, viljestyrke og tro på deg selv. Og du lærer å være rolig, også i utfordrende situasjoner, både på og utenfor yogamatten. Også er det slik at vi ikke bestemmer selv, i hodet, når vi skal mestre en øvelse. Og da lærer vi også å være mer tålmodige.

Videre så ser vi da hvordan energien vår forandrer seg med en regelmessig yoga praksis med at både fysiske, mentale og emosjonelle blokkeringer løses opp. Vi lærer mer om oss selv, hvordan vi reagerer og handler i utfordrende situasjoner i hverdagen. Og etterhvert så finner vi også mer indre ro i utfordrende situasjoner, slik at vi takler de på en bedre måte. Det blir vanskeligere for stress å ta kontroll, og lettere for indre ro å synke inn. Og mentalt skjer det også en transformerende effekt, som kan forandre på hvordan vi lever livet, og hvordan vi samhandler med andre. Du kommer rett og slett i bedre kontakt med ditt sanne deg!

Yoga hjelper deg til å bli selvsikker

For mange er stillhet utfordrende, ofte fordi det kommer opp så mange tanker. Men yoga lærer deg til å bli ok med stillhet, til og med kanskje like det veldig godt. Både Ashtanga yoga og Restorative yoga er ´stille´ former for yoga. I Ashtanga yoga lytter du til din egen pust. Og i Mysore style Ashtanga (assistert eqenpraksis) teller du også din egen pust. Med fokus på pusten tenker vi mindre, og det kan hjelpe oss til å finne litt mer rom mellom tankene, som også gir deg mer mental klarhet. Og du utvikler et sterkere mentalt fokus, konsentrasjon og bevissthet, slik at det er lettere for deg å ta bedre beslutninger, også i en travel hverdag, fordi du stoler fullt og helt på deg selv!

For mange kan også Savasana (den siste avspennigsdelen) være utfordrende. Det å ligge helt i ro, å prøve å slappe helt av, uten å tenke. Men, Savasana lærer oss til å gi slipp på alt, i de 5-10 minuttene vi ligger helt stille på matten. Det hjelper oss til å gi slipp fysisk, mentalt og emosjonelt. Rett og slett å gi slipp på kontroll. Og når vi setter hendene sammen foran hjertet helt på slutten av klassen og sier ´namaste´ så betyr det ikke ´takk´. Men heller det at vi alle har et indre lys, eller en indre flamme, som vi ser i den andre personen når vi sier ´namaste´.

For å oppsummere kort, så hjelper en regelmessig yoga praksis oss å leve fra et perspektiv som er litt sunnere, og med fokus på kjærlighet. Mens følelser av stress og angst smelter bort og tar mindre plass enn tidligere. Dette fordi yoga hjelper oss til å bli mer bevisst på oss selv, gir oss mer mental klarhet, og et hjerte som er mer åpent. Og dette er den spirituelle siden som utvikler seg etterhvert som vi etablerer en regelmessig yoga praksis. Og selv om yoga er et eldgammelt system, så er det et fantastisk velvære system i våre moderne liv!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!