Utbrent – Hvordan kommer man seg til hektene igjen?

22. november 2021
Utbrent - hvordan kommer man seg til hektene igjen?

Hvordan føles det å være utbrent, og hvordan kan man komme seg til hektene igjen? Mange kjenner nok på en hverdag med mye vi skal rekke, både hjemme og på jobb. Og kanskje i tillegg føler man at man ikke strekker til, eller at man rett og slett ikke får tid til seg selv, og til å ta seg igjen. Det å føle seg utbrent er slitsomt fysisk, men kanskje er det faktisk en enda større utfordring mentalt. I denne bloggen deler jeg hvordan jeg gikk fra å være utbrent fra min tidligere jobb i City og hverdagen i travle London. Og hvordan jeg fikk energien og livsgleden tilbake igjen!

Å presse seg selv for hardt

Noen av oss har lett for å presse oss selv for hardt. Det er nesten det som er ´naturlig´ for oss. Vi vet at vi burde kanskje ta det litt roligere, gjøre litt mindre, eller ta en pause. Men vi er vant til å prestere, så det er lett å fortsette. Jeg har jobbet mange år i City i London. Et sted med lange arbeidsdager, og der det forventes mye av deg, både på og utenfor jobb. Men det ble en sirkel med mye jobb, slik at det var vanskelig å finne en indre ro på fritiden, da det var andre ting jeg også ville rekke over. Jeg har alltid praktisert yoga, så jeg hadde alltid en kort Ashtanga morgen praksis, og av og til en lengre kvelds klasse jeg gikk på. Men på et tidspunkt var jeg bare utslitt, og fikk vondt i hodet over de minste ting. Ashtanga praksisen fikk jeg også vondt i hodet av, det fungerte ikke. Da tok jeg en pause fra alt, også jobb og yoga undervisning, og det forandre livet mitt.

Å gjøre ingenting

Kroppen gir oss faktisk signaler når ting ikke fungerer, og de signalene kan også komme fra nervesystemet. Men den kan også komme fra vår egen indre intuisjon, den magefølelsen eller stemmen, som nesten hvisker litt til oss hvis vi er villige til å lytte. Når jeg først stoppet opp og tok en måned helt fri fra alt, sov jeg de første ukene alt fra 1 til 3 ganger i løpet av dagen, i tillegg til 10-12 timer hver natt. Jeg gjorde ikke spesielt mye, passet på at jeg gikk ut en gang per dag, slik at jeg ikke bare ble sittende inne. Og så gikk jeg på Restorative Yoga. Jeg hadde prøvd det et par ganger tidligere, og likte det godt. Og det var den Restorative Yoga praksisen som hjalp meg til å gradvis få mer energi, og komme tilbake hverdagen. Restorative Yoga er en invitasjon til dyp hvile, og er et veldig bra hjelpemiddel for de av oss som har presset oss selv litt for langt enten over en kort eller lengre periode. Restorative yoga hjelper også til å balansere nervesystemet, og kan også bidra til å redusere kronisk stress i kroppen.

Å bygge seg selv opp

Når jeg begynte å jobbe igjen etter en måned med helt fri, begynte jeg å gjøre Restorative yoga hjemme. Med en bolster under knærne på yogamatten, lå jeg der til jeg følte at jeg begynte å få energien tilbake igjen etter arbeidsdagen. Det tok ca 20 minutter hver dag. Senere har jeg lært at en Restorative Savasana ideelt sett bør være minimum 20 minutter, siden det tar 15 minutter for kroppen å roe helt ned. Da får vi 5 minutter i helt dyp hvile, som kan gjøre underverker for kropp og sjel.

Med tid kom mer energien tilbake i kroppen, og hodepinen var borte. Og sakte men sikkert kunne jeg også gå tilbake til Ashtanga Yoga praksisen min, selv om jeg tok det veldig rolig i begynnelsen. Jeg ville la kroppen få tid, slik at jeg ikke kjørte på med for mye for fort. Jeg tror det er derfor jeg har kommet meg så bra etter å ha vært utbrent. Det at jeg har lært å kjenne på kroppen når jeg trenger å ta en pause eller gjøre litt mindre, og at jeg bruker Restorative Yoga i hverdagen til en 20 minutters timeout. Eller bare det å si nei til noe, når jeg føler at jeg trenger å ta det litt roligere.

Er du nysgjerrig på hvordan Restorative Yoga kan hjelpe deg i hverdagen? Jeg holder en månedlig Restorative klasse på nett, der du kan bli med hjemme fra stua. Du kan lese mer om klassen her: https://www.yogawithmina.no/workshops-retreats/

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!