Reduser stress med Restorative Yoga!

22. november 2022
reduser stress med restorative yoga

Du har sikkert lagt merke til at når du har travle dager, så kjenner både hodet og kroppen dette. Tankene går i et høyere tempo, og kroppen er anspent. Vi klarer ikke helt å slappe av. Dette kan bidra til at vi føler oss overveldet, utslitt, og at vi ikke strekker til. Men, med regelmessige pauser, og det å lære å slappe helt av, også på de travle dagene, blir vi mer motstandsdyktige til stress. Og Restorative Yoga har en enorm kapasitet til å hjelpe oss å redusere stress.

Restorative yoga & stress

WHO sier at stress er vår tids helse epidemi. Og det er mye et resultat av at vi lever i et samfunn som verdsetter det å jobbe litt for hardt, det å være ekstremt effektiv og oppnå våre målsettinger. Men ofte glemmer vi, eller vi vet ikke, hvordan vi kan finne en sunnere balanse, med mer indre ro og harmoni, også i det vi gjør til daglig.

Vi trenger litt stress, for eksempel det at vi må være punktlig for å rekke et avtale. Men når stress blir kronisk stress så er det ikke bra. Kronisk stress setter seg i kroppen, der nervesystemet er i høygir. Vi er i ´fight & flight´ modus, når vi egentlig vil være i ´rest & digest´ modus. Restorative yoga hjelper oss til å redusere stress, der vi tar en pause fra vår eksterne verden, med dyp hvile.

Ofte forbinder vi det a slappe av med ting som å se på tv, eller ta et glass vin. Men Restorative yoga er en invitasjon til avslapping på et dypere nivå, der kroppen og hodet gir slipp på stress og spenninger, og du får mer mental klarhet og tar bedre valg for deg selv. Og denne yoga praksisen er derfor perfekt til å hjelpe deg å finne en bedre balanse i hverdagen, eller komplementere en mer aktiv form for yoga.

Restorative yoga & søvn

FHI sier at søvnproblemer er en av de vanligste helseplagene i den norske befolkningen. Og når man sover lite, over lang tid, så blir man veldig sliten, og det påvirker livskvaliteten. og det hele begynner å gå i en ond sirkel. I tillegg til nattesøvn, så trenger vi også meningsfulle pauser i løpet av dagen er vi ikke gjør noe. Men ofte er vi flinke til å si til oss selv at vi skal slappe av etter at jeg er ferdig med å jobbe, eller etter at gjort disse tingene. Og så blir det aldri noe pause.

Men hvis og når vi tar oss tid til å bare hvile 20 minutter i Savasana, så er det nok tid til å roe ned både kroppen og hodet. Og Restorative yoga kan derfor bidra til bedre nattesøvn. Og det er flere som forteller meg at de sover bedre i en hel uke etter at de har vært på en Restorative yoga klasse. Det å klar å slappe av både i hodet og i kroppen hjelper oss til å både sovne om kvelden når vi legger oss, og også bedre kvalitet på nattesøvnen.

Restorative yoga & nervesystemet

Den dype roen vi finner i Restorative Yoga stimulerer nervesystemet i retning av ́rest & digest ́, og bort fra ́fight & flight` (der vi er når vi er stresset). Vi trener rett og slett kroppen til å bli vant til å enkelt komme tilbake til å aktivere den parasympatiske delen av nervesystemet, slik at vi ikke er så mye unødvendig i fight & flight modus. Det betyr også at immunforsvaret vårt får en boost.

Kroppen og nervesystemet vårt reagerer på stress, med at vi går mer i retning av ́fight & flight ́. Men, det som er så fantastisk er at kroppen reagerer også på dyp hvile, med at hjerterytmen roer seg ned, og kroppen og hodet gir slipp på spenninger. Og da kommer vi inn i ́rest & digest ́. Det er der vi egentlig vil være mesteparten av tiden, for der er kroppen mest selvhelbredende, og de interne funksjonene i kroppen fungerer best.

De fleste av oss har litt tidspress i hverdagen. Og det som er så fint er at du trenger ikke sette av en hel time for å gjøre Restorative yoga. En 20-minutters Restorative Savasana kan gjøre underverker for kropp og sinn. Og nå som det er kortere dager, er det egentlig en perfekt tid til å gå litt i hi. Online kurset Savasana – dyp hvile lærer deg hvordan du enkelt kan gjøre Restorative Savasana hjemme med bruk av puter og pledd. Du får en ny 20-30 minutters klasse hver uke over fire uker, i tillegg til 3 bonuser!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!