Less is more! Finn balanse i Ashtanga yoga!

9. mai 2022
Less is more! Finn balanse I Ashtanga yoga!

Ashtanga yoga er sett på som en fysisk utfordrende yoga praksis, og det er den. Det kan føles tungt når vi begynner, men etterhvert som vi opparbeider styrke og smidighet i kroppen, så blir den fysiske delen lettere. Den fysiske styrken vi bygger i yoga, reflekterer seg også i vår mentale styrke, og hjelper oss til å finne indre ro i praksisen. Men hvordan kan vi lære å lytte til kroppen for å kjenne etter når nok er nok, og når vi trenger å ta de litt roligere på yogamatten, og kanskje gjøre mindre?

Mange av oss er flinke til å presse oss selv ganske langt…….

Mange av oss kan være ganske tøffe mot oss selv, og vi krever mye as oss selv. Å presse hardt på for å få ting til, og til å lykkes med det vi ønsker å oppnå, er noe som kan sitte i oss fra oppveksten. Ofte presser vi oss selv hardt faktisk på alle områder i livet, fordi det er det vi kan så godt. Så ofte kan Ashtanga yoga tiltrekke seg de av oss som er vant til kjøre oss selv ganske hardt. Det er ikke nødvendivs en dårlig ting. For Ashtanga yoga kan faktisk hjelpe oss til å finne en bedre balanse også utenfor yogamatten over tid.

Ashtanga yoga som følger en bestemt serie med øvelser, der vi ikke går videre til vi enten mestrer eller har god fremgang i den forrige øvelsen. Dette lærer oss til å bli mer tålmodige. Praksisen fremhever også måten vi gjør ting på, så hvis vi presser for hardt, kan det i verste fall resultere i en skade. På den andre siden, hvis vi lærer å lytte til og ha god kontakt med pusten, så finner vi mer ro i denne fysiske praksisen, og vi lærer oss at det er ok å bruke tid til å jobbe med øvelser som er utfordrende. Naturlig vil vi gå fort videre, for det beste er når ting er lett, istedet for utfordrende. Men, det eneste vi behøver å gjøre er å komme på matten, og gjøre så godt vi kan der vi er i dag. Ingen forventer noe mer av oss, du er alltid bra nok! Yoga hjelper oss derfor til å finne en bedre balanse i livet også, med at vi lærer at vi ikke trenger å presse så hardt. Praksisen gir oss derfor mer indre ro og bedre energi!

Dager med lite energi…….

Hvordan kan man gjøre yoga når man er sliten og har lite energi? En yoga praksis må ikke være 60, 75 eller 90 minutter for å være bra nok. Hvis man er sliten har man kanskje mer utnytte av å ta en kortere praksis, kanskje bare 10-15 minutter, og en lengre avspenning. På disse dagene kan det være slik at ´less is more`. Vi har rett og slett mer utbytte av å gjøre mindre, selv hodet kanskje vil noe annet. Og det kan føles vanskelig å lytte til kroppen istedet for hodet, særlig hvis vi er en av de som er vant til presse hardt på og er strenge med oss selv. På denne måten kan yoga praksisen bidra positivt i hverdagen vår, hvis vi lærer å gjøre mindre på de dagene vi er slitne, kanskje lærer vi dette utenfor yogamatten, rett og slett det å hvile når vi har behov for det. Det hjelper til å balansere energien vår, slik at vi ikke går rundt på tomgang.

Ikke hopp over Savasana

Savasana, den aller siste avspennignsdelen, er også den aller viktigste. Særlig etter en Ashtanga yoga praksis, så vil vi gi oss selv god nok tid, minst 5-10 minutter, slik at du får energien tilbake igjen. Det sies at hvis vi ikke tar en lang nok Savasana etter Ashtanga yoga, så ender vi opp med å ha lite energi, og bli sur og gretten. Savasana er også et sted som balanserer ut den fysisk praksisen, der vi ligger helt i ro, og gir tyngden av kroppen vår til gulvet, slik at vi kan gi slipp på fysiske, mentale og emosjonelle spenninger. Det blir en balanse mellom å gjøre (den fysiske delen av praksisen) og det å bare være (savasana). Og dette er den samme balansen vi trenger i hverdagen. Hopp aldri over Savasana!

God praksis! Og har du spørsmål om noe i denne bloggen, så send meg gjerne en email!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!