Hvorfor praktisere ashtanga yoga?

17. juni 2020
hvorfor praktisere ashtanga yoga

Ashtanga yoga er min favoritt! Jeg har praktisert ashtanga yoga i over 15 år,, og jeg har alltid kommet tilbake til denne dynamiske og fysisk utfordrende praksisen. Jeg elsker flyten i ashtanga yoga, det familiære, og det er alltid en (eller flere!) morsomme eller mindre morsomme utfordringer man møter på matta i Ashtanga! Og det er en praksis som gjør at jeg føler meg glad, og finner ro i en travel hverdag. Under finner du 7 gode grunner til å praktisere ashtanga yoga!

1. Du kommer i god fysisk form

Ved å praktisere ashtanga yoga kommer man i forholdsvis god form. Det er e praksis som fokuserer på å finne balanse mellom styrke og bevegelighet i kroppen (de fleste av oss har naturlig mer av den ene og mindre av den andre). Samtidig som at oppvarmingen med opp til 8 til 10 solhilsener, samt vinyasa mellom de sittende stillingene, gjør at man også kan forbedre utholdenheten med å praktisere ashtanga yoga.

2. Det er en balansert yoga praksis

Ashtanga yoga er en godt balansert serie av øvelser som er satt sammen slik at man gradvis bygger videre på det man har lært. Primary series (den første serien man jobber med i ashtanga yoga) har fokus på å finne balanse mellom styrke og bevegelighet, og det å åpne opp hofter og bakside av lår. En ashtanga time består av solhilsen, stående stillinger, sittende stillinger, vridninger og inversions (stillinger som er opp ned).

3. Mental velvære

Mental velvære er like viktig som fysisk god helse. Ashtanga yoga er en litt mer intern yogapraksis, særlig hvis man gjør det som kalles for ´Mysore praksis´, eller lett forklart egenpraksis. Da praktiserer man i eget tempo til sin egen pust, og så langt som man er vant til å gå i serien, og gradvis legger man til flere øvelser. Å praktisere Ashtanga yoga er også en bra måte å redusere stress på, samt hvis det går mye energi til å være bekymret/engstelig i det daglige, så får man brukt den energien på en god måte på yoga matta istedet. Ashtanga yoga har hjulpet meg mye i hverdagen til å finne indre ro, og det er jeg veldig takknemlig for!

4. En flytende meditasjon

Når man praktiserer ashtanga yoga blir man godt vant til øvelsene og flyten (vinyasa) mellom stillingene. Etterhvert trenger man ikke å tenke så mye på hvordan man gjør de fysiske stillingene, istedet kan man fokusere på pusten, den dype ujjayi pusten. Da blir det som en flytende meditasjon!

5. Man praktiserer tålmodighet

Tålmodighet….., det er kanskje noe mange av oss føler vi mangler litt av. Men med å praktisere ashtanga yoga møter man også på noen tålmodighetsprøver. Kanskje tar det lang tid å lære en ny øvelse? Men husk at den viktige delen er at vi fortsatt får utbytte av, og lærer noe fra de øvelsene vi kanskje bruker lang tid på eller aldri mestrer helt. It´s all about the Journey and not the destination! Eller kanskje vil vil legge til flere øvelser til praksisen vårt fort, vi klarer nesten ikke å vente på neste øvelse! Men husk at kroppen også trenger litt tid til å bli vant nye øvelser, de kan være utfordrende både fysisk og mentalt:)

6. Basert på 8 limbs of ashtanga yoga

Du har kanskje hørt om 8 limbs of Ashtanga yoga? I Patanjili´s Yoga Sutras (en av de viktigste bøkene i yoga), er det beskrevet 8 steg i yoga som kan gi oss mer mening i livet. Kort beskrevet så er de:

  1. Yama (moralske verdier til omverdenen)
  2. Niyama (moralske holdninger til oss selv)
  3. Asana (de fysiske yoga øvelsene)
  4. Pranayama (puste øvelser)
  5. Pratyahara (trekke sansene tilbake)
  6. Dharana (konsentrasjon)
  7. Dhyana (meditasjon)
  8. Samadhi (meditativ absorpsjon)

7. Det er en flott egenpraksis

Etterhvert som man lærer Ashtanga serien og husker rekkefølgen på øvelsene, så har du en fin egenpraksis for å gjøre hjemme. Og det er jo fantastisk! Man trenger kun yogamatten og du følger din egen pust!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!