Hvordan kan yoga hjelpe oss til å leve livet bedre?

5. april 2022
Hvordan kan yoga hjelpe oss til å leve livet bedre?

Jeg tror en regelmessig yoga praksis kan hjelpe oss til å leve livet bedre. Det er min erfaring, etter 20 år med yoga. At yoga kan hjelpe oss å finne en bedre balanse i hverdagen, på samme måte som yoga hjelper oss til å finne både fysiske og indre mental ro.

1. Yoga kan hjelpe oss å håndtere stress bedre

Å føles seg stresset og overveldet er ikke en god følelse. Men ofte handler det om hvordan man håndterer stress. I yoga bruker vi pust og bevegelse i harmoni, og vi møter på mange fysiske utfordringer på yogamatten. I Ashtanga Yoga, som følger et bestemt system, kan vi ikke bare velge de øvelsene vi liker best. Og hoppe over de vi ikke liker. På den måten møter vi de øvelsene som er utfordrende for oss (dette er forskjellig fra person til person) og vi lærer å jobbe med dem, å gjøre vårt beste der vi er, selv om det er utfordrende, eller vi ikke liker øvelsen. Vi lærer å finne ro i utfordrende situasjoner eller ukomfortable øvelser på yogamatten, og denne roen kan hjelpe oss i utfordrende situasjoner til daglig. Det at vi klarer å beholde roen når vi er stresset. Vi lærer å handle, kanskje også godt gjennomtenkte handlinger, istedet for å reagere.

Og i Savasana (den siste avspennings delen), lærer vi å slappe helt av. Dette kan være utfordrende når vi er ny til yoga! Men når vi gir tyngden av kroppen vår til gulvet under oss, hjelper det oss til å gi slipp på fysiske, mentale og emosjonelle spenninger.

2. Yoga kan hjelpe til med å redusere depresjon, og får humøret opp

Ashtanga Yoga kan være spesielt bra for de som sliter med depresjon eller er mye engstelig. Den engstelige energien bruker vi fysisk i yoga praksisen, slik at du etter Savasana har fått en ny energi, som er mer balansert. Den dype avspenningen bidrar til at alt det vi har gjort tidligere i praksisen får muligheten til å synke litt dypere inn.

Ashtanga Yoga har også veldig mange bakoverbøyninger med tanke på alle Vinyasa vi gjør i løpet av en praksis. Bakoverbøyninger (der vi bøyer ryggen bakover), løfter energien opp i kroppen, samtidig som de stimulerer nervesystemet, og kan hjelpe til med å redusere depresjon, og får humøret opp. Ønsker du å lese mer om Ashtanga Yoga og følelser av angst, så kan du gjøre det her.

3. Yoga kan bidra til et mer positivt tankesett

Yoga er ikke bare en fysisk praksis, det krever både fysisk og mental disiplin, som hjelper oss til å finne veien til mer indre ro både fysisk og mentalt. Med en regelmessig yoga praksis kommer vi dypere i kontakt med oss selv, og ofte hjelper det oss til at vi naturlig gjør bedre valg for oss selv og vår egen velvære (og det er ikke alltid vi merker det!). Kanskje velger vi naturlig litt sunnere mat enn det vi gjorde tidligere. Kanskje lærer vi å lytte til kroppen, slik at vi merker når vi er slitne og trenger en pause, eller andre nye vaner som er bra for oss! Dette sprer seg også videre til de rundt oss, slik at forholdene til våre kjære fylles med mere glede. Og mentalt begynner vi å se muligheter der vi tidligere så begrensninger!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!