Hviler du, eller kollapser du?

23. april 2024
restorative yoga

For de aller fleste er ikke hvile en prioritet. Det er ikke noe vi legger til på ´to-do´ listen vår. Kanskje du ofte kollapser på sofaen når dagen er omme, uten at å ha lagt til rette for å hvile? Og det er jo egentlig ikke så rart, for vi har jo aldri lært at det er viktig med hvile. Vi lever i en kultur som ofte verdsetter en ´work hard, play hard´ mentalitet, der dyp hvile ikke er en del av agendaen. Men vi vet, at hvis vi ikke får nok søvn og hvile, så påvirker dette livskvaliteten vår. Og dyp ´no-frills´ hvile får vi gjennom Restorative yoga, og det behøver ikke ta lang tid, det er det beste!

De fleste av oss vet egentlig ganske mye om vår egen helse, og om hvordan vi kan ta godt vare på oss selv. Vi vet hvor mye søvn vi helst bør ha, hvilken mat som er bra å spise, og at det er fint å få inn litt trening eller lettere mosjon. Alt er for vår fysiske og mentale velvære. Men, hverdagen kan være travel. Og det går også helt i mot vår kultur der vi vil være effektive i det vi gjør, og hvor vi forsøker å klemme så mye som mulig inn i dagen, uken, måneden eller året. Men det som mangler her er hvile på dybde nivå. Og hvis vi ikker er vant til å inkludere hvile i hverdagen, så kan vi lett se på hvile som det samme som å være lat! Det at når vi ikke gjør noe, så er vi late! Men, sannheten er, at når vi gir oss selv gaven med dyp hvile, så blir vi faktisk mer produktive, og vi får mer mental klarhet.

Restorative Yoga kan være utfordrende når vi er ny til en slik praksis. Fordi, for mange kan det være vanskelig å begynne å roe ned kroppen og hodet. Nervesystemet er i høyt tempo, og hvis det er der vi er mesteparten av tiden, så øver vi oss i Restorative Yoga på å bli komfortabel med å ikke ´gjøre´ noe. Det blir en yoga praksis i å bare være. Og etterhvert som hodet og kroppen begynner å gi slipp på spenninger, så gir vi nervesystemet muligheten til å roe ned, og gå i retning av ´rest & digest´. Og når vi kommer i kontakt med dyp, ukomplisert hvile, så har vi også indre ro i oss selv, både fysisk og mentalt. I stedet for å konstant prøve å være effektive, og krysse av det nest på den mentale ´to-do´ listen vår.

Når kroppen får være i rest & digest modus, så er det flere ting som skjer:

  • Fordøyelsessystemet fungerer bedre, og kroppen tar til seg næringsstoffene i maten vi spiser (er vi mye stresset så fungerer dette dårligere)
  • Hjerterytmen, blodtrykket og pusten roer ned
  • Immunsystemet får en boost
  • Kroppen finner selv der det sitter spenninger, og begynner å gi slipp på disse
  • Tankefrekvensen i hodet roer seg ned

Det er mange måter man kan ta små ´puste-pauser´ bare til deg selv i løpet av dagen. For eksempel en kort meditasjon, en koppe te eller kaffe (uten mobilen), eller en restorative yoga øvelse. Hva med å teste ut Supta Baddha Konasana som vist under? Bruk det du har hjemme til å lage din versjon, men husk at den skal føles komfortable. Ha det stille rundt deg, og ta en pause her i 10-15 minutter. Masse lykke til!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!