Hva er Ashtanga Mysore praksis?

10. mai 2021

Du har kanskje hørt om Ashtanga Mysore praksis, som foregår veldig tidlig om morgenen, men hvordan fungerer det egentlig? Vi er veldig vant til yoga gruppetimer, men tradisjonelt var yoga undervist en-til-en.

Mysore praksis er en assistert egenpraksis, med andre i en gruppe

På en Ashtanga Mysore time praktiserer man alene, i stillhet, i en gruppe. Ashtanga yoga var designet som en egenpraksis. Det vil si at man følger sin egen pust, og praktiserer helt på sitt eget nivå. Noen har en kort praksis, hvis man er ny, kanskje man bare gjør solhilsen og noen av de stående stillingene, etterfulgt av de avsluttende stillingene. For de som har praktisert veldig lenge (se for deg en årrekke), så har de kanskje en lang praksis på 1,5-2 timer.

På Mysore timer får du hjelp fra læreren når du trenger det, og du blir gitt nye øvelser etterhvert som du mestrer de foregående. Det er som å ha en egen yoga lærer som hjelper deg videre i praksisen din, motiverer deg, og minner deg på å snu blikket innover og følge din egen pust!

Mysore praksis er den tradisjonelle måten å lære Ashtanga yoga

Mysore er en by i India, der Ashtanga yoga tradisjonen kommer fra, og der finner man også Ashtanga Yoga Research Institute. På 1960-tallet begynte vestlige yogis å reise dit for å praktisere og lære denne typen yoga, som de tok med seg tilbake til USA og Europa. Det var eqenpraksis søndag til torsdag, og fredag en ledet primary klasse (første serien), med fri fra praksis på lørdager og månedager. Tradisjonelt er Ashtanga yoga praktisert tidlig om morgenen, på tom mage. Da er også hodet roligere og kroppen restituert etter en god natts søvn. De fleste starter praksisen sin en gang rundt kl 06.30-09.00, Jeg er veldig glad i denne morgen praksisen, det er en fantastisk start på dagen, som gir meg mye energi.

Passer Mysore ashtanga for nybegynnere?

Ja, det gjør det! Du kommer til å begynne veldig rolig, med solhilsen og de 3 avsluttende stillingen. Og gradvis når du er klar blir du gitt flere øvelser. Det fine med dette er at du kan bruke tid til å finne god kontakt med pusten, bygge styrke og utholdenhet gradvis, slit at du ikke blir overveldet av mange øvelser som du kanskje ikke husker rekkefølgen til når du begynner. Jeg vet det kan føles litt intimiderende når man er ny i et Ashtanga Mysore rom. Kanskje du ser noen gjøre øvelser som ser ut som gi hører hjemme på et sirkus. Men det blir du vant til, du er der for din egen praksis og praktiserer der du er i dag. Mange tar også et nybegynner kurs i Ashtanga yoga før man begynner med Mysore praksis, og det er også en fin måte å komme i gang med praksisen på.

Jeg husker første gangen jeg var på en Mysore time, hos Astanga Yoga London. En av mine lærere assisterte der, og vil at jeg skulle komme. Det gjorde jeg. Det var så trangt der, bare et par cm mellom mattene, og jeg fikk en plass der matten min var i veggen. Jeg holdt på å gå med en gang, men jeg ble værende, og det er jeg veldig glad for. Jeg har fortsatt min Mysore praksis etter at jeg flyttet til Oslo. Jeg er ikke i shalaen hver deg, men når jeg ikke er der, har jeg ofte en litt kortere praksis hjemme.

Er du nysgjerrig på å lære mer om Ashtanga yoga og etablere en egen praksis? Du kan lese mer her om Ashtanga yoga. I tillegg til gruppetimer og kurs tilbyr jeg også privattimer i Ashtanga yoga, slik at du kan få hjelp med å etablere din egen yoga praksis.

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!