Drishti: konsentrasjon og fokus i Ashtanga Yoga

31. mai 2023
Drishti; konsentrasjon og fokus i ashtanga yoga

Har du lagt merke til hvordan blikket, det vi ser på, kan påvirke yoga praksisen? For eksempel i balanse øvelser, hvis du begynner å se deg rundt, så mister du ofte balansen? I Ashtanga Yoga er Drishti, det å ha et stødig blikk, et av de viktigste prinsippene. Sammen med bruk av Ujjayi pust og bandha.

Drishti er et sanskrit ord, og det kan oversettes til å ha et stødig blikk. Vi er konsentrert ved at vi ser på et punkt, men uten at det blir anstrengende for øynene. Det skal være et mykt og stødig blikk. Dette hjelper oss til å beholde mentalt fokus og konsentrasjonen oppe, og at vi unngår å bli distrahert av det som skjer rundt oss. Og i et Ashtanga rom, så kan det være mye som skjer rundt oss. Men vi prøver å konsentrere oss om oss selv, og å unngå å bli distrahert, eller bry oss om hva andre gjør.

Hvis vi begynner å se oss mye rundt, så vandrer også tankene etter, og det er lettere at vi sammenligner hva andre gjør med oss selv eller dømmer oss selv eller andre. Samtidig som vi mister vårt eget fokus, så tar vi også litt glede bort fra vår egen yoga reise. Uttrykket: comparison is the thief of joy, sier dette så klart.

Drishti – et blikk som ser innover

Det stødige blikket hjelper oss også til å se innover. Det å se med øynene er en av våre naturlige sanser. Og til daglig blir sansene vår stimulert mye eksternt, med ting som skjer rundt oss. I yoga retter vi naturlig sansene våre litt mer innover, slik at vi begynner å observere mer vår indre verden, med tanker og følelser som kommer opp. Vi er tilstede her og nå, med fokus på et stødig blikk og pusten, og da kan vi observere det som kommer opp. Kanskje begynner vi å både se og forstå vår egen tankegang, og hvordan vi gjør ting. Og om de tankene som kommer opp faktisk er sanne. Da lærer vi også mer om oss selv.

Det stødige blikket i Ashtanga Yoga praksisen hjelper oss også utenfor yogamatten. Dette fordi vi trener vårt mentale fokus, og konsentrasjonsevnen. Den blir sterkere etter hvert. Slik at vi ikke lenger nødvendigvis blir distrahert av ting som skjer rundt oss på jobb for eksempel. Fordi vi klarer å holder konsentrasjon og fokus under press og i stressende situasjoner.

De 9 Drishti punktene i Ashtanga Yoga

Det finnes 9 Drishti punkter. Merk deg at hvis du har skader, eller at det ikke føles bra, for eksempel i nakken, så kan du justere blikket. Det skal aldri gjøre vondt på noen måte. Og hvis det er øvelser der du enten er usikker, eller ikke vet hvor du skal se, se i retning av nesetippen, et punkt litt fremfor nesetippen der det er komfortabelt å se. De 9 Drishti punktene er:

  1. Angustha – mot tommelen
  2. Brumadhya – mot det tredje øye (mellom øyenbrynene)
  3. Nasagra – mot nesetippen
  4. Parsva – til høyre
  5. Parsva – til venstre
  6. Nabhi – mot navlen
  7. Hastagra – mot hånden
  8. Padhagra – mot tærne
  9. Urdhva – opp (i universet)

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!