Asana lab: Utthita parsvakonasana

21. februar 2021

Utthita parsvakonasana, eller extended side angle pose som den heter på engelsk, er en av de grunnleggende stående stillingene i Ashtanga yoga. Når vi finner stabiliteten i beina og hoftene her, så hjelper den oss i mange andre stillinger også. Og det er en av de yoga øvelsene som er bra å gjøre ofte. Synes du det er utfordrende å sette hånden helt ned på utsiden av foten? Jeg viser deg et alternativ under.

Utthita parsvakonasana steg-for-steg

  • sett høyre foten vidt ut til siden, og roter den 90 grader til høyre.
  • La begge beina presse lett ned i matta, bøy høyre kneet til det er rett over ankelen, og sett høyre hånden ned på utsiden av høyre foten.
  • Strekk den øverste armen opp og over hodet, og see inn mot hånde.
  • Press begge bena ned i matten for å stabilisere stillingen, og forsøk å åpne opp på fremsiden av kroppen. Ta 5 pust her.
  • For å komme ut av stilligen, press høyre foten need i matten på en innpust for å komme opp.
  • Gjør det samme på venstre side.

Hvis full versjon av Utthita parsvakonasana er utfordrende, prøv å legg armen ned på låret istedet for hånden helt ned til gulvet. Da kan du gradvis jobbe deg dypere ned i stillingen etterhvert som kroppen åpnes opp litt mer. Se bildet under.

Modifisert Utthita parsvakonasana

Hva er Utthita parsvakonasana bra for?

Utthita parsvakonasana er en av de grunnleggende stående øvelsene i yoga. Den hjelper oss med å finne stabilitet i beina, med at den styrker beina, knærne og anklene. Den både strekker og hjelper til med å åpne opp langs siden av kroppen, og gir oss derfor støtte rundt ryggsøylen som kan hjelpe til å bygge en bedre kroppsholdning.

En ganske vanlig ´feil´som mange gjør i denne øvelsen er å synke for dypt ned i hoftene, slik at kneet kommer forbi ankelen. Da får man for mye press i kneet, og lite stabilitet til å balansere styrke og fleksibilitet samtidig. Er dette deg, så bare press beina lett ned i matten for å få kneet rett over ankelen, og da stabiliserer også hoftene seg i midten, og du har mer muskel støtte rund hoftene.

God praksis! Og har du spørsmål eller lurer på noe så er det bare å sende meg en mail!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!