Asana lab: Paschimottanasana

9. august 2021
Paschimottanasana

Kanskje en av de største misforståelsene i yoga er at vi må være fleksible for å gjøre yoga, eller at vi må klare å nå tærne når vi strekker oss fremover. Dette er over hodet ikke noe krav til å gjøre yoga. Mange synes fremoverøyer i yoga er utfordrende, og stivhet i hofter og bakside av lår påvirker ofte også ryggen. Paschimottanasana er den vanligste øvelsen der vi strekker fremover. Her finner du forslag til ulike måter å modifisere stillingen, samt tips som kan hjelpe deg å få mer ut av øvelsen.

Fordeler med å praktisere Paschimottanasana

I Paschimottanasana strekker vi baksiden av kroppen vår, den delen av kroppen som vi egentlig aldri ser. Og i det dagligdagse så både går og sitter vi mye, og virvlene i ryggen kan bli trykt litt sammen. I Paschimottanasana ønsker vi å finne lengde i ryggen, rett og slett mer plass mellom virvlene. Paschimottanasana har en beroligende effekt, samt:

  • kan hjelpe til å redusere stress og er mentalt beroligende
  • kan hjelpe til å forbedre fordøyelsen
  • strekker ryggen, skulde & bakside av lår
  • kan hjelpe til å redusere hodepine og følelsen av angst

Hva er en bra måte å komme inn i Paschimottanasana på?

Ryggen vår er egentlig ikke naturlig rett, så du trenger ikke å tenke på at ryggen må være helt strak. Men når det er sagt, så vil vi unngå å runde ryggen for mye, da kan det være at vi legger for mye press i en del av ryggen.

La beina være aktive, og prøv å finn lengde på fremsiden av kroppen, med å strekke brystet frem. Er du en litt mer erfaren Yogi, så bruk gjerne kontakten med Uddiyana Bandha til å hjelpe deg fremover i stillingen. Er du usikker på Bandha, så kan du lese mer her Jeg håper videoen under er til god hjelp!

Paschimottanasana og modifikasjoner

Hvordan kan jeg modifisere min Paschimottanasana?

Det er ulike måter du kan modifisere Paschimottanasana på etter behov og din kropp. Videoen over viser også eksempler på dette. Hvis det er utfordrende å nå helt til beina, så kan du bøye knærne. Du kan sitte på kanten av et pledd for å få bedre vinkel for hofter og rygg. Du kan også bruke et bånd som hjelp, så lenge som du fortsatt finner lengde i ryggen.

Og husk at med praksis så åpnes kroppen opp mer, slik at vi etterhvert gradvis kommer dypere inn i stillingen. Og i Primary Series i Ashtanga så er det veldig mange øvelser der vi strekker fremover. Så selv om Primary kan føles som en lang fremover strekk, så hjelper denne serien til å åpne opp hofter og bakside av lår, for å frigjøre ryggen.

God praksis!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!