5 tips til å praktisere yoga utenfor yogamatten!

11. oktober 2021
5 tips til å praktisere yoga utenfor matten

Har du noen gang hørt om ´yoga off the mat´? Men hva betyr det egentlig, og hvordan påvirker yoga praksisen vår det dagligdagse livet? Jeg tror vil alle kommer til yoga av ulike grunner. Men ofte finner vi så my mer en bare den fysiske delen av praksisen. Ofte er det den positive forandring yoga praksisen gir oss, grunnen til at vi kommer tilbake på matten igjen og igjen. Fordi vi føler oss bedre, vi finner mer ro, litt tid til oss selv, og et avbrekk fra hverdagens gjøremål. Her finner du 5 tips til hvordan du også kan praktisere yoga utenfor matten!

1. Praktiser takknemlighet

Finn små, eller store, ting du er takknemlig for, hver dag. Det kan være så lite som å være takknemlig for å kjenne varmen fra sola i ansiktet på vei til jobb. Vi kan alle finne små ting å være takknemlig for hver dag. Det hjelper oss til å rette oppmerksomheten mot noe som er positivt. Siden det naturlig er mye lettere for oss å bli opphengt i de negative tingene. Hva med å skrive ned 3 ting du er takknemlig for hver dag?

På yogamatten blir vi ofte utfordret til å praktisere takknemlighet. Det å være fornøyd med der vi er, selv om vi kanskje sliter med en eller mange av øvelsene, og skulle ønske at alle øvelsene var enkle. Men da hadde ikke yoga vært det samme. Yoga praksisen er en reise, istedet for en endestasjon.

2. Observer

Observer hvordan dagen din er. Starter du dagen med stress og dårlig tid, eller har du litt tid til deg selv, og din form for mindful praksis om morgen? Det kan være alt fra yoga, meditasjon, eller det å ha tid til å spise frokost med god tid. Hvordan vi starter dagen har mye å si for hvordan resten av dagen vår blir. Har du lagt merke til det? På samme måte kan vi observere om vi lett reagerer, i stedet for den roen som en regelmessig yoga praksis gir oss, der det er mye lettere å ta et steg tilbake, observere, og så handling. Rett og slett at vi får mindre av slike ´kort-lunte´ situasjoner, og isdetet handler og snakker med mer ro, etter at vi har observert.

3. Legg merke til pusten

I løpet av dagen, sjekk inn med deg selv og se hvordan pusten din føles, Når vi er stresset, så blir pusten ofte mye kortere og den er ikke dyp og rolig. Den er nesten litt ´borte´. Vi legger jo sjelden merke til hvordan pusten føles, da pusten går automatisk, det er jo en automatisk funksjon i kroppen. I yoga er pusten den aller viktigste delen, da den binder hode, kropp og sjel sammen. Og når vi puster gjennom nesen istedet for gjennom munnen, så er det beroligende for kroppen, da pusten stimulerer den delen av nervesystemet som har det med å være rolig, og ta det med ro. De ulike pusteteknikkene vi bruker i yoga kan også over tid hjelpe til med å korrigere den naturlige pusten vår, slik at den er mer effektiv og optimal.

4. Ro ned mot slutten av dagen

Akkurat som i en yoga klasse, der vi tar energien ned mot Savasana som den avsluttende delen, så vil vi også roe ned før vi legger oss om kvelden. La hodet få love til å koble av, slik at kroppen er klar til å sove når vi legger oss. En regelmessig yoga praksis har også en positiv effekt på søvn, og har hjulpet veldig mange til å sove bedre.

5. Praktiser medfølelse

Praktiser medfølelse både for deg selv og de rundt deg. På yogamatten lærer vi å akseptere oss selv, noe som er mye viktigere enn at vi skal prestere. Dette kan vi ta med oss videre i hverdagen, med å lette litt på de ofte strenge reglene vi har for oss selv, og rett og slett være litt snillere mot oss selv. Du kan lese mer om yoga og selvmedfølelse her: https://www.yogawithmina.no/5-tips-til-a-praktisere-yoga-med-mer-selv-medfolelse/

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!