5 tips til å komme i gang med yoga!

24. august 2022
5 tips til å komme i gang med yoga

Høsten er her, og det er en perfekt tid til å komme i gang med yoga, også for deg som er helt ny til yoga. Bare det at du tenker på at du kunne tenkt deg å komme i gang med yoga er fantastisk. For det viser at du ønsker å ta vare på deg selv og din egen velvære. Alle de som praktiserer yoga regelmessig gjør det fordi det hjelper dem til å redusere stress, og leve et liv der man føler seg sunn, både fysisk og mentalt, og med mer glede i hverdagen. Jeg vet at det kan være vanskelig å gå på sin første yoga klasse når man er helt ny. Men her er 5 tips som kan hjelpe deg til å finne litt ekstra motivasjon til å komme i gang med yoga!

1. Gi slipp på forventninger

Noen ganger har vi forventninger til hvordan yoga klassen vil være. Kanskje forventer vi at det skal være vanskelig, lett, eller kjedelig. Eller at alle de andre deltakerne er ´gode´ i yoga. Egentlig er det ikke noe som heter å være ´god´ i yoga. Yoga er en praksis, det vil si noe vi bare gjør. Og vi gjør så godt vi kan med der vi er i dag. Du kommer til å møte på øvelser som kan føles utfordrende, men det viktigste er å bare prøve, ikke å få det til. Vi får noe ut av å bare prøve også, og etterhvert kommer også mestringen og mestringsfølelsen 🙂

2. Prøv å se på yoga som en prosess

Prøv å unngå å sette deg selv mål, som for eksempel at du skal klare å nå tærne i din første yoga klasse når du bøyer deg fremover. Det som er fint med yoga er at vi ikke kan bestemme selv når vi skal mestre en øvelse. Det er heller en prosess. Kroppen trenger tid til å åpnes opp, og det er viktigere det vi lærer gradvis ned mot tærne. Vi lærer å folde fokus på pusten, å slappe av mentalt, selv om det strekker i litt stive muskler.

3. Forstå at pusten er den viktigste delen

Det kan være veldig vanskelig å holde fokus på pusten i en yoga klasse når man er ny. Det er mye å følge med på i begynnelsen av bevegelser og hva man gjør med armene og bena i de ulike øvelsene. Dette er helt vanlig for alle når man er ny til yoga, så bare la dette være en prosess. Men pusten er egentlig den viktigste delen, spesielt i Ashtanga Yoga. Og etterhvert som du blir litt bedre vant til øvelsene så blir det lettere å holde fokus på pusten. Det er alltid en rolig pust som hjelper til med å åpne opp i kroppen og gi slipp på spenninger. Og etterhvert kan også pusten vi bruker i yoga hjelpe til å korrigere vår naturlige pustevaner.

4. Bli komfortabel med at det er stille

Stillhet kan være vanskelig for mange. Særlig hvis du er en av de som helst vil ha lyd rundt deg. Og når du er hjemme så står enten radioen eller TVen alltid på. Men prøv å bli komfortabel med å ha det litt stille rundt deg, uten eksterne lyder. I den siste avspenningsdelen vi gjør i yoga klassen; savasana, prøver vi å ligge helt i ro, og uten å tenke (letter sagt enn gjort for de aller fleste av oss). Det er helt naturlig at hodet vårt tenker hele tiden, men med en regelmessig yoga praksis kan vi etterhvert finne mer pause mellom tankene, og mer stillhet og indre ro. Og du blir da også mer komfortabel med å ha det helt stille rundt deg.

5. Meld deg på et nybegynner kurs

Det som er fint med å melde seg på et nybegynner kurs som går over et hvist antall uker er at du har nå en forpliktelse, med at du går på disse timene hver uke. I tillegg bygges kurset opp gradvis, slik at du lærer god pusteteknikk og de fundamentale øvelsene, og du blir komfortable i yoga praksisen din. Du kan også bruke privattimer til å lære yoga når du er ny, det er som å ha en PT, bare at det er i yoga. Jeg tilbyr 5-uker og 10-uker pakkeløsning på privattimer, stedlig eller på nett. Du kan lese mer her!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!