5 gode grunner til at Ashtanga Yoga passer for nybegynnere

13. september 2021
5 gode grunner Ashtanga Yoga passer for nybegynnere

Lurer du på om Ashtanga Yoga faktisk passer for nybegynnere? Det gjør det, og her finner du 5 gode grunner til at Ashtanga Yoga passer fint for nybegynnere. Vi er jo alle en gang nybegynnere, there´s a first for everything!

1. Du kan begynne med å bare lære solhilsen

Ashtanga Yoga er en bestemt serie av øvelser. Å gjøre hele den første serien når man er ny til Ashtanga Yoga er for mye. Ashtanga Yoga er en praksis med mye fokus på pusten, det er faktisk den viktigste delen. Tradisjonelt lærer man serien gradvis, og når man er ny, kan man begynne med å bare lære solhilsen først, og gjerne de tre avsluttende øvelsene og savasana (avspenning). Da har man en kortere praksis, der du gir deg selv muligheten til å fokusere på riktig pusteteknikk (Ujjayi pust), og bygger styrke, bevegelighet og utholdenhet gjennom solhilsen A og B. På den måten unngår man at det blir for mye på en gang.

Det finnes også nybegynner kurs, der du over tid lærer de fundamentale prinsippene i Ashtanga Yoga, slik at du får et bra grunnlag å jobbe videre fra i praksisen.

2. Tradisjonelt er Ashtanga Yoga en egenpraksis

Tradisjonelt er Ashtanga Yoga en assistert egenpraksis – Mysore style. Det vil si at alle i rommet praktiserer sammen i stillhelt. På den måten kan man gjøre så mye som man er vant til, og gradvis får man nye øvelser etterhvert som man mestrer de foregående. Et Mysore rom kan være intimiderende i begynnelsen, jeg husker dette selv fra da jeg begynte med Mysore praksis i London for mange år tilbake. Man ser andre som gjør øvelser som kanskje best passer inn på et sirkus! Men, når det er sagt, så er det fine for nybegynnere her at du praktiserer i ditt eget tempo, og følger din egen pust. Du kan lese mer om Mysore praksis her.

3. Du lærer serien gradvis

I Ashtanga Yoga så lærer du serien gradvis, med å legge til flere øvelser etterhvert som kroppen er klar for å gå videre. Det kan være uvant å skulle huske serien av øvelser og riktig rekkefølge. Men siden man gjør de samme øvelsene i samme rekkefølge hver gang, så husker man de etterhvert. Og så kommer det til et punkt der rekkefølgen sitter, slik at det er lettere å fokusere på pusten, uten å tenke så mye på hva man gjør. Praksisen blir da mer meditativ. Og på en måte tar man mer ansvar for sin egen praksis på den måten. Men en av de viktigste tingene er at man unngår å bli overveldet, slik at man kan fortsette praksisen med en god mestringsfølelse!

4. Mange av øvelsene kan modifiseres

Visste du at mange av øvelsene kan modifiseres? Ofte trenger kroppen litt tid til å bygge styrke og åpnes opp. Den første serien har fokus på å bygge styrke og bevegelighet. Og med tanke på bevegelighet da spesielt å åpne opp i hofter og bakside av lår, for å frigjøre ryggen. Veldig mange av øvelsene i den første serien, samt solhilsen, kan modifiseres til en mildere versjon. Det vil si at du gir kroppen tid til å bygge styrk og åpnes opp, og noen ganger fungerer en mildere versjon av øvelsen bedre for kroppen, da spesielt med tanke på hvordan energien går gjennom kroppen. Og også for å unngå feil/over-belastning.

5. Progresjon

Ashtanga Yoga en praksis der øvelsene bygger videre på hverandre. Slik at når du mestrer, eller har good fremgang i en øvelse, så kan du gå videre til neste. Og slik bygger praksisen seg opp, utan at det blir for mye nytt på en gang. Men det betyr også at vi ikke bare kan hoppe over det man ikke liker, eller de øvelsene som føles utfordrende. Vi må gjøre et ærlig forsøk på de også:) På den måten kan man også se på Ashtanga Yoga som kanskje mer mentalt utfordrende, enn fysisk utfordrende. Men når vi mestrer og forbedrer det som er utfordrende for oss, så får vi også en solid dose med selvtillit, vi stoler på oss selv, og kommer i dypere kontakt med oss selv. Selv om det betyr at vi noen ganger kanskje føler at fremgang ikke finnes, så jobber vi fortsatt med våre egne mentale begrensninger, og gjennom praksisen så forbedrer disse seg. Vi merker små forandringer gradvis, og de forandringene er fantastiske, uansett om det er fysisk, mentalt, eller bare det at vi føler oss letter til sinns!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!