4 grunner til at Ashtanga yoga kan bidra til å redusere følelser av angst

24. mai 2021

Vi kommer ofte til yoga for den fysiske delen, som mer styrke og smidighet i kroppen, og for å redusere stress. Men ofte finner vi mer enn det, kanskje føler vi oss bedre mentalt, eller kanskje sover bedre om natten. Ashtanga yoga er en form for yoga som gir mye energi, men også hjelper til med å redusere følelser som har med depresjon og angst å gjøre. I min forrige blogg artikkel, som du finner her, handler om Ashtanga yoga og mental velvære. Nå går vi litt dypere, å ser på ulike sider ved Ashtanga yoga som kan hjelpe til med å redusere følelser av depresjon og angst.

1. Pusten stimulerer nervesystemet

Vi bruker den dype, varme Ujjayi pusten i Ashtanga yoga. Når vi puster inn og ut gjennom nesen istedet for gjennom munnen, hjelper vi til å stimulere den delen av nervesystemet som fokuserer på å roe ned; det parasympatiske nervesystemet, som stimulerer ´rest & digest´. Når vi puster gjennom munnen istedet, er vi i kontakt med ´fight & flight´modus. Er du nysgjerrig på å utforske mer om Ujjayi pusten, kan du lese mer om den her.

2. Mindre mentalt stress

I yoga hjelper pusten til med å binde hodet, kroppen og sjelen sammen. Kroppen og hodet har kontakt via nervesystemet, og derfor hjelper yoga praksisen til med å redusere mentalt stress. Da får du en bedre og dypere kontakt med deg selv, mer indre ro, du blir mer selvsikker, og du takler hverdagen og dets utfordringer bedre.

3. Energi blokkeringer frigøres

I ´yoga kroppen´har man det som kalles for ´Nadis´. Det er energi kanaler som går i kroppen. Og i følge filosofien i yoga har vi 72 000 av disse i kroppen! Da kan vi ser for oss at de fleste er veldig små, men de tre viktigste og største nadiene går opp langs ryggsøylen. Og med yogaens pust og bevegelse i harmoni, hjelper vi til med å løse opp disse blokkeringene, som vi alle får fra vårt dagligdagse liv, og derfor frigjør mer energi i kroppen. Bare se for deg den gode følelsen i Savasana!

4. Det er mange vinyasa i Ashtanga yoga

Ashtanga yoga har veldig mange vinyasa (hvis du ikke er kjent med Ashtanga yoga kan du se for deg solhilsen mellom vær stilling). I primary series er veldig mange av de sittende stillingene øvelser med en fremover bøy, etterfulgt av Vinyasa med en upward dog (en sterk bakoverbøy). Da får man nesten en kontinuerlig stimulering av ryggsøylen med friskt blod, og hjernens nerver kommer i kontakt med ´rest & digest´, og da spesielt vagus nerven, som er hovednerven i det parasympatiske nervesystemet.

Det begynner så smått å komme litt mer research på hvordan ashtanga yoga kan hjelpe til med å redusere følelser av depresjon og angst. Jeg synes dette er veldig interessant. Ashtanga yoga har hjulpet meg så mye til å få mer selvtillit, å stole mer på meg selv, og med en regelmessig praksis merker jeg hvordan negative tanker og følelser smelter bort. Vi har alle en travel hverdag, der mye forventes av oss, men bare litt tid på matten kan gi oss det pusterommet vi trenger, slik at vi kan møte dagen med et smil og god energi, som også smitter over på de rundt oss!

Gratis! Få 3 korte klasser for mer overskudd og mindre stress!

Abonner på mitt nyhetsbrev og få 3 yoga klasser med pust, meditasjon & avspenning for å redusere stress!


Bli med i gruppen Balanse i hverdagen med yoga!

Få gratis tilgang til et bibliotek av korte 15-min klasser, samt en live klasse hver måned du kan bli med på!